Šta je hapkikwan

 

hapkikwan03

Boris Krivokapić, udarac nogom nazad u skoku iz okreta.
Kraljevska palata Ch'angdokkung, Seul, J. Koreja, 1994. g
.

 

 

Hapkikwan je sveobuhvatna borilačka veština

 

Hapkikwan (od korejskog: hap – harmonija, ki – unutrašnja snaga, energija, kwan - škola) je savremena, sveobuhvatna borilačka veština, koju je 1994. godine, nakon punih 20 godina staža u borilačkim veštinama osmislio prof. dr Boris Krivokapić. Profesor Krivokapić je jedan od vodećih stručnjaka u regionu za oblast Međunarodnog javnog prava i ujedno međunarodno priznati velemajstor nekoliko borilačkih veština (borilačkim veštinama bavi se od 1974).

 


Hapkikwan je nastao na bazi korejskog hapkidoa, koji je jedan od najkompletnijih i najefikasnijih sistema samoodbrane. Bliže gledajući osnova hapkikvana su Moo Lim Won Hapkido, koji je B. Krivokapić vežbao u Seulu (Južna Koreja) 1994. g. kod prvog čoveka te škole, velemajstora Čoija (GM Choi Sang Heum) i Hoshinkido Hapkido u kojem je zvanični predstavnik za Balkan, pod osnivačem i predsednikom International Hoshinkido Hapkido Federation velemajstorom Bobilom (GM Serge Baubil, 10. Dan). Obe škole su proistekle iz jedne od najjačih, najčvršćih i najdirektnijih škola hapkidoa – Bum Moo Hapkidoa, koju je još 1968. razvio velemajstor Kim (GM Kim Yun Sik, 10. Dan).


Mada je u početku predstavljao samo jednu od škola hapkidoa, hapkikwan se tokom vremena razvio i znatno promenio. U njega su ugrađeni kompatibilni elementi iz drugih borilačkih veština, kao i određene tehnike i pristupi iz borilačke tradicije slovenskih naroda. Takođe, on je obogaćen brojnim novim idejama, konceptima, metodima, taktikama i tehnikama koje na osnovu svog bogatog iskustva osmislio sam prof. Krivokapić.


Polazeći od naučnog pristupa i praktičnih aspekata, hapkikwan je uobličen tako da stvara kompletnog borca, a u širem smislu razvija komplenu ličnost. On je oslobođen bilo kakvih nepotrebnih tradicionalnih oblika, neracionalnih pokreta i svega drugog što ometa ili usporava napredak.


Osnovna ideja vodilja uvek je bila ta da veština mora biti maksimalno efikasna i raznovrsna, da mora davati odgovore na sve situacije i pri tome obuhvatiti sve vrste tehnika, ali bez favorizovanja nekih među njima. U tom smislu crni pojas hapkikwana mora da zna i da bezbedno padne, i da majstorski udara rukama i nogama, i da suvereno vlada zavidnim arsenalom bacanja, poluga, gušenja, privođenja i dr. On mora da ume da se odbrani od svih napada (udarci, hvatovi, gušenja, napadi oružjem itd.) i mora biti podjednako siguran u borbi u stojećem stavu, ali i u borbi na tlu. Pored toga, u hapkikwanu se uče borba protiv više napadača, upotreba čitavog arsenala oružja, posebne vežbe disanja, akupresurne tačke, meditacija, osnovi hiropraktike i tradicionalne medicine itd.

05-Boris-pozrtvovno
29.Boris-baca-dvojicu

Trening je tako kocipiran da je veoma zanimljiv, skoro uvek se radi sa partnerom, skladno se kombinuju prelasci sa jednog oblika vežbanja na drugi, na svakom treningu radi se puno raznih tehnika itd. To sve doprinosu porastu interesovanja kod vežbača i njihovom brzom napretku.


Premda ima i nekoliko vidova sparinga, hapkikwan nije borilački sport, već je borilačka veština. Vežbači treniraju ne zato da bi išli na takmičenja i osvajaki medalje, već da bi ovladali sveobuhvatnom i nadasve efikasnom veštinom samoodbrane. Insistira se na tome da se učenik što pre osposobi da ono što je naučio i primeni tj. bude u stanju da se vec nakon nekoliko meseci treninga odbrani od jednostavnih napada.

28.Boris-gusi-Jogija

 

 

 

Da li sve rečeno znači da je hapkikwan najbolja i najefikasnija borilačka veština? Ne, naravno! Ne postoji najbolja borilačka veština! Po sebi se razume, da postoje i mnoge druge ozbiljne borilačke veštine koje slede iste ili slične ciljeve, ali se temelje na  drugačijim principima, tehnikama, taktikama itd. Ne postoji najlepša pesma, najbolja knjiga, najukusnije jelo... Postoje samo lepe pesme, dobre knjige, ukusna jela... a svako sam za sebe bira šta njemu najviše odgovara. Hapkikvan je samo jedan od mnogih puteva, put koji zadovoljava interesovanja i potrebe onih koji ga slede. Ima, razume se, i drugih puteva, koji privlače druge vežbače. I dobro je što je tako.

Gušenje (rukama) uz polugu
na laktu (nogama)

 

  hapkikwan02  
hapkikwan04
 

B. Krivokapić, Tanzanija 1995. g.

   

 

Razlika u odnosu na klasični hapkido


Koreni hapkikwana su u korejskom hapkidou. Na to uostalom, ukazuje i samo ime hapkikwana, koje je vrlo slično nazivu hapkidoa, sem što umesto puta (korejski: do) govori da je u pitanju škola (kwan).


Naime u hapkikwanu se polazi od toga da je svako odgovoran za sopstveni životni put (do) koji, uostalom, sam bira, da instruktor nema pravo da se meša u život svojih učenika, već da je njegova uloga da ih samo poduči borenju, te da van čisto borilačke sfere dejstvuje samo ličnim primerom i savetom (ali samo kada se on od njega traži), ostavljajući svojim učenicima punu slobodu da to prihvate ili ne. Dakle, njegovo je da ih uči borenju i da posredno propagira određene životne vrednosti (čestitost, poštenje, ljubav, prijateljstvo, marljivost, druželjubivost, nesebičnost, uživanje u životu itd.), ali ne i da ih nameće svojim učenicima. Na taj način, u pitanju je škola (kwan), a ne nekakav unapred zacrtani i uslovno rečeno nametnuti životni put (do). Ipak, iako hapkikwan ima korene u korejskom hapkidou, to nisu iste veštine.


U poređenju sa klasičnim hapkidoom, u hapkikwanu je zadržana ideja o sveobuhvatnom pristupu borenju (osnovna postavka da učenici moraju da vladaju svim aspektima borenja), a ostale su i mnoge zaista veoma efikasne tehnike. Međutim, postoje i velike razlike.
 

sl4

Sam program polaganja je značajno drugačiji, drugačiji je način kretanja, drugačiji su načini izvođenja ručnih i nožnih udaraca, pristup blokovima i izbor blokova su skoro u potpunosti drugačiji, unete su mnoge specifične vežbe (vežbe koordinacije, jačanja tela i dr.), ubačeno je razbijanje dasaka, ubačen je slobodan sparing i to čak nekoliko raznih vidova sparinga (klasičan hapkido ne obuhvata razbijanje predmeta niti slobodan spraing), vrlo je razvijena borba na tlu (u klasičnom hapkidou borbi u parteru ne posvećuje se dovoljno pažnje), izbačena su neka za savremenog čoveka (posebno zapadnjaka) egzotična oružja (npr. lepeza, helebarda i dr.), ali su zato uneta neka druga, od kojih određena iz slovenske tradicije (pločica, kistenj, šaška i dr.); posvećena je posebna pažnja specifičnoj psihičkoj obuci vežbača, razvoju smisla za taktiku; itd. Uostalom, i sama taktika borenja je  značajno drugačija.

sl7
Hapkikwanom se vrlo uspesno bave i devojke

sl6
sl5

 

S druge strane, u poređenju sa klasičnim hapkidoom u hapkikwanu se znatno manje posvečuje pažnja tradiocionalnoj medicini (akupunkturi, akupresuri, nameštanju kostiju, lečenju travama i sl.). Mada se uče osnove svega toga, polazi se od stava da čoveka koji ima problema sa zdravljem ipak treba prepustiti onima kojima je to posao. I pored, toga, osnovni elementi akupresure, hiropraktike i dr. su obavezni deo programa za više majstorske pojaseve hapkikwana.

sl8
sl9
sl10

 

Ko može da vežba hapkikwan?


Hapkikwan je pogodan za sve uzraste i oba pola. Donja uzrasna granica za početak vežbanja je oko 5-6 godina, a gornja ne postoji.


S obzirom na to da u hapkikwnau snaga nije najvažnija, već tehnika, brzina, prisebnost i dr., ne čudi što ga veoma rado vežbaju i vrlo uspešno savladavaju devojke. Uostalom, u praksi one čine oko 30% članova.

9.1
4.Boris-odbrana-od-hvata-ok

 

Takmičenja


Iako takmičenja nisu primarni cilj, vežbači hapkikwana povremeno učestvuju na raznim sportskim nadmetanjima, po raznim pravilima - na prvenstvima u samoodbrani, borbama, razbijanju dasaka, takmičenjima u fitnesu i sl. To se čini na dobrovoljnoj osnovi (samo onaj ko želi) i doživljava kao jedna vrsta situacionog treninga tj. kao nešto što služi opštem napretku vežbača. Mada su, zahvaljujući odličnoj psihofizičkoj i tehničkoj pripremi, hapkikwanovci do sada uvek ostvarivani vrlo zapažene rezultate, u hapkikwanu smisao vežbanja nije osvajanje medalja i titula, već usavršavanje borenja i samoodbrane i izgradnja sopstvene ličnosti.

sl2
sl1
sl1a
sl2a
sl3a

 

I borilačka veština, ali i antistres program, fitnes i druženje


Hapkikwan je borilačka veština. Osnovni smisao vežbanja jeste sticanje sposobnosti da, ako zatreba, odbranimo sebe ili drugoga od napadača.


Međutim, slično kao i druge ozbiljne borilačke veštine, hapkikwan nije samo učenje raznih načina za savladavanje protivnika. Redovno vežbanje na razne načine doprinosi duhovnom razvoju, jačanju karaktera, izgradnji ličnosti... Trening je, pored ostalog, sjajan fitnes i antistres program. Konačno, u pitanju je i odličan oblik druženja, sticanja novih prijatelja.


S tim u vezi, mada se većina početnika upiše da bi naučila da se bori (brani), svi brzo primete da im vežbanje prija iz mnogo razloga, Da su ne samo naučili određene metode samoodbrane, već i da se i van sale osećaju opuštenije, da su mnogo sigurniji u sebe, ali i raspoloženiji, veseliji i optimističniji nego ranije, da su stekli nove prijatelje itd.

sl14
sl12
sl13

Skoro neprimetno, za ogromnu većinu vežbača trening hapkikvana postane sastavni deo svakodnevnog života, nešto što se ne preskače. Nakon izvesnog vremena, praktično svaki vežbač zaboravi zašto je uopšte došao da trenira i mada je svakim danom sve bolji i veštiji borac, počinje da gleda na trening pa i na samo borenje sasvim drugim očima. Više mu nije na pameti (kao onog dana kada se upisao) da samo nauči 5-6 tehnika kojima će moći uspešno da se odbrani od svakoga, već ima unutrašnju potrebu da napreduje sve dalje i dalje na putu sveopšteg ličnog usavršavanja.

sl16
sl17
sl15
Limbo na hapkikwan način

Uz to, na treningu se radi veoma ozbiljno i koncentrisano, ali se istovremeno neguje duh prijateljstva među vežbačima, gde jedni drugima pomažu na zajedničkom putu napretka. Klub se doživljava kao jedna vrsta šire porodice, gde se ozbiljno i marljivo vežba, ali gde se i druži. Kao što su maksimalno ozbiljni i efikasni kada rade tehnike, demonstracije, sparing, lome daske i sl., tako isto su hapkikwanovci poznati i kao vesela družina, uvek spremna za šalu i druženje.

sl18

 

 

Copyright © 2010 hapkikwan.
All Rights Reserved.

eXTReMe Tracker
Design By www.orbmarketing.com