Međunarodno priznanje

 

Kao posebna škola Hapkidoa, Hapkikwan je priznat od strane niza vodećih međunarodnih Hapkido federacija: 
- Svetske Hapkido Unije (World Hapkido Union) koja je deo Federacije Korejskog Hapkidoa (Federation of Korea Hapkido) iz Južne Koreje
- Svetske Unije Hapkidoa (World Union Hapkido)
- Međunarodne Hošinkido Hapkido Federacije (International Hoshinkido Hapkido Federation) koja je registrovana u Kanadi i Južnoj Koreji
- Evropske Hapkido Unije (European Hapkido Union)
- Svetske Mu Sul Kvan Asociacije (World Moosul Kwan Association)
- Svetske Hapkido Alijanse (World Hapkido Alliance)  itd.
 
Kao jedan od stilova Hapkidoa, Hapkikwan je priznat i od niza nacionalnih Hapkido saveza raznih država - Austrije, Hrvatske, Nemačke, Rusije itd.
 
Ova priznanja obuhvataju i priznanje Borisa Krivokapić kao velemajstora i osnivača posebne škole Hapkidoa, kao i priznanje crnih pojaseva koje je on dodelio.
 
Boris.za.govornicom
 
Velemajstori Hapkidoa Jason Mix (SAD) Gerhard Agrinz (Austrija), Volker Goessling (Nemačka),
Boris Krivokapić (Srbija) i Mladen Kužnik (Hrvatska) koji su vodili seminar Evropske Hapkido Unije, Zagreb 2019.
 
 

Hapkikwan je zvanično priznat i na širem međunarodnom planu. On je priznat kao nova borilačka veština od preko stotinu međunarodnih borilačkih saveza iz preko 50 država, sa svih kontinetata.

Boris.za.govornicom
Boris Krivokapić za govornicom Generalne skupštine Svetske unije borilačkih veština
Čungđu, Južna Koreja, 7.12.2009.

Pored ostalog, hapkikvan je kao nova borilačka veština, poreklom iz Srbije, zvanično priznat od strane Svetske unije borilačkih veština (World Martial Arts Union – WoMAU), koja je jedina borilačka organizacija koju priznaju Ujedinjene nacije, tačnije Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). WoMAU tesno sarađuje sa UNESCO-om i ima kod njega konsultativan status, pri čemu je nadležna za negovanje i praćenje borilačkih veština širom planete, kao dela kulturnog nasleđa čovečanstva.

WoMAU-9th-General-Meeting,-
Boris Krivokapić (sedi, drugi s desna) kao pretstavnik Hapkikwana (Srbija)
na Generalnoj skupstini Svetske unije borilačkih vestina, Čungđu, Južna Koreja, 30.9.2010.

 

Sedište WoMAU je u gradu Čunđu (Chungju) u Južnoj Koreji, koji je rodno mesto generalnog sekretara UN Ban Ki Muna (Ban Ki-moon). WoMAU svake godine organizuje Svetski festival borilačkih veština u Čungđu, ali i druge događaje, kao što su međunarodni Seminar o borilačkim veštinama, Akademija za borilačke veštine (u saradnji sa lokalnim univerzitetom), Seminar tradicionalnih načina lečenja i dr. U sklopu prostranog Svetskog parka borilačkih veština, u Čunđu, pod okriljem WoMAU, postoji i ogroman Svetski muzej borilačkih veština.

Boris Krivokapic at 9th WoMAU General Meeting
Boris Krivokapic speaking at 9th WoMAU General Meeting, Korea 2010
Boris Krivokapic prica u pauzi sa delegatom iz Rusije A. Jerjominim,  predstavnikom ruskog Samboa, Koreja 2010.
Boris Krivokapic govori na Generalnoj skupstini
Svetske unije borilackih vestina, Koreja 2010.

Od posebnog značaja je činjenica da WoMAU okuplja najreprezentativnije borilačke veštine iz sveta, pri čemu je svaka od njih zastupljena preko matičnog saveza iz one države iz koje odnosna veština potiče. Za one koji imaju makar elementarna znanja o vrhunskim svetskim borilačkim veštinama, sve će biti jasnije kada se kaže da su npr. u članstvu WoMAU sledeće veštine: tekjon i druge korejske borilačke veštine (Južna Koreja), jaido (Japan), kung fu i taiči čuan (Kina), sambo (Rusija), savate (Francuska), tajlandski boks (Tajland), bokatur (Kambodža), penćak silat (Indonezija), kalari (Indija), pankration (Grčka), kapoeira (Brazil), vietvodao (Vijetnam), mongolsko rvanje (Mongolija) itd.

sl2
sl1
Generalna skupstina
Svetske unije borilačkih veština, Koreja 2011.
Simpozijum borilačkih veština,
Koreja 2011.

Svaka od ovih veština predstavljena je referentnom organizacijom (nacionalnim borilačkim savezom) iz matične države - one u kojoj je veština nastala. Dakle – kung fu predstavljaju monasi iz manastira Šaolin u Kini (Kinezi), kapoeiru – Brazilci, sambo – Rusi, savate – Francuzi, tajlanski boks – Tajlandđani itd.

sl3
sl4
Svetski muzej borilačkih veština, Čungđu, Koreja 2011
B. Krivokapić u Svetskom muzeju borilačkih veština
ispod zastave Srbije i Hapkikwana kao svetski priznate borilačke veštine, Koreja 2011

 

U takvoj porodici je, 7.12.2009. godine, nakon procedure koja je trajala nekoliko meseci, a zatim i video prezentacije i usmenih objašnjenja i odgovora delegatima na samoj Generalnoj skupštini WoMAU, priznat hapkikvan kao nova borilačka veština, poreklom iz Srbije. Istovremenio je kao novi punopravni član u članstvo WoMAU primljen Hapkikwan International sa sedištem u Beogradu. Za prijem su glasali svi članovi WoMAU. Veliki broj prisutnih istakao je da je pozitivno iznenađen i istinski impresiniran prezentacijom hapkikvana.

sl5

Copyright © 2010 hapkikwan.
All Rights Reserved.

eXTReMe Tracker
Design By www.orbmarketing.com