Šta je hapkikwan

 

 
Hapkikwan je jedna od škola korejskog Hapkidoa.
Kao stil Hapkidoa zvanično je priznat i certifikovan u Južnoj Koreji i od strane niza vodećih međunarodnih Hapkido federacija.
To nije čudno kada se zna da se Boris Krivokapić bavi Hapkidoom od 1994. godine s tim da je ne samo certifikovani velemajstor Hapkidoa, već i jedini zvanični predstavnik za Srbiju KOREJSKE HAPKIDO FEDERACIJE i desetak drugih korejskih i međunarodnih Hapkido saveza..
 
hapkikwan03

Boris Krivokapić, udarac nogom nazad u skoku iz okreta.
Kraljevska palata Ch'angdokkung, Seul, Južna Koreja, 1994. g
.

 

 

Kao i svaka prava škola Hapkidoa, Hapkikwan je sveobuhvatan.

 

Hapkikwan (od korejskog: hap – harmonija, ki – unutrašnja snaga, energija, kwan - škola) je savremena, sveobuhvatna škola Hapkidoa koju je 1994. godine, nakon punih 20 godina staža u borilačkim veštinama osmislio prof. dr Boris Krivokapić. koji se borilačkim veštinama bavi od 1974. godine. On je nakon što je 1994. dva meseca boravio u Seulu (Južna Koreja) i na izvoru učio istinski Hapkido, prvi doneo tu veštinu na prostore Srbije i susednih država..

 

 

Boris Krivokapić, Beograd 2018

 
Hapkikwan je nastao na bazi dve srodne Hapkido škole:  Moo Lim Won Hapkido koji je prof. Krivokapić vežbao u Seulu (Južna Koreja) 1994. kod osnivača i prvog čoveka, velemajstora Čojia (GM Choi Sang Heum) i Hoshinkido Hapkido u kojem ima 9. Dan i predstavnik je za Balkan, pod osnivačem i predsednikom International Hoshinkido Hapkido Federation  velemajstorom Bobilom (GM Serge Baubil, 10. Dan). Obe škole proistekle su iz  Bum Moo Hapkidoa, koji je 1968. razvio Jun Sik Kim (GM Kim Yun Sik, 10. Dan) koji je jedаn od najčvršćih i najdirektnijih stilova hapkidoa.
 
Jedna od specifičnosti Hapkikwana je što su u njega ugrađeni kompatibilni elementi iz drugih borilačkih sistema koji veštinu čine još efikasnijom..
 
Nema favorizovanja nijedne vrste tehnika – podjednako se uče  oslobađanja od svih vrsta hvatova, udarci rukama i nogama, bacanja poluge, gušenja, privođenja itd. Program obuhvata  i razbijanje dasaka, borbu na tlu, borbu protiv više napadača, upotrebu 20-tak oružja, posebne vežbe disanja, učenje akupresurnih tačaka, meditaciju, osnove hiropraktike.
 
 
 

Hapkikwan nije borilački sport, već je borilačka veština. Cilj vežbanja nisu takmičenja i osvajanje medalja, već ovladavanje efikasnom veštinom samoodbrane. Kao svaka prava škola Hapkidoa, Hapkikwan je  namenjen prvenstveno  policiji, specijalnim jedinicama, telohraniteljima, i, u prilagođenoj formi, običnim ljudima koji zaista žele da nauče da se brane. Mogu ga vežbati i deca, ali u jasno utvrđenim okvirima, bez učenja određenih opasnih tehnika

hapkikwan02

28.Boris-gusi-Jogija

 

Gušenje (rukama) uz polugu
na laktu (nogama)

 

B. Krivokapić, Tanzanija 1995. g.

 

Hapkikwanom se vrlo uspesno bave i devojke

kkkk

 

9.1

                            sl7

 

sl10
sl10
sl10

 

 

Ko može da vežba hapkikwan?

 

Hapkikwan je pogodan za sve uzraste i oba pola. Donja uzrasna granica je oko 7 godina, a gornja ne postoji.
 
S obzirom na to da u hapkikwanu snaga nije najvažnija, već tehnika, brzina, prisebnost i dr., ne čudi što ga rado vežbaju i vrlo uspešno savladavaju devojke. 
 
sl10 sl10  sl10

 

Takmičenja


IIako takmičenja nisu primarni cilj, vežbači hapkikwana povremeno učestvuju na raznim sportskim nadmetanjima, u raznim disciplinama - u samoodbrani, borbama, razbijanju dasaka itd. To se doživljava kao jedna vrsta situacionog treninga tj. kao nešto što služi opštem napretku vežbača. 

sl2
sl1a

 

I borilačka veština, ali i antistres program, fitnes i druženje


 

Smisao vežbanja hapkikwana je sticanje sposobnosti da odbranimo sebe i drugoga.
 
Međutim, vežbanje doprinosi duhovnom razvoju, jačanju karaktera, izgradnji ličnosti... Trening je i sjajan fitnes i antistres program. U pitanju je i odličan oblik druženja, sticanja novih prijatelja.
 
 

 

 
 
DOBRODOŠLI STE DA BESLATNO I BEZ IKAKVIH OBAVEZA ODVEŽBATE SA NAMA 3 TRENINGA, na licu mesta dobijete sve odgovore i  procenite da li je to ono što Vam odgovara. Trenutno imamo smenu generacija tako da je ovo pravi momenat da nam se priključite

 

sl18

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2010 hapkikwan.
All Rights Reserved.

eXTReMe Tracker
Design By www.orbmarketing.com