Šta je hapkikwan

 

 
Hapkikwan je jedna od škola korejskog Hapkidoa. Međutim, pošto ne postoji samo jedna opšte priznata Hapkido federacija (samo u Južnoj Koreji ima 13 federacija koje okupljaju oko 200 raznih podsaveza sa drugačijim stilovima) postoje određene razlike između škola. U tom smislu Hapkikwan je stil Hapkidoa koji je zvanično priznat u Južnoj Koreji i od strane vodećih međunarodnih Hapkido federacija (više o tome vidite u delu „Međnarodno priznanje“). On je u izvesnom smislu i više od toga jer su u njega ugrađeni i neki dodatni, kompatibilni elementi koji ga čine još efikasnijim.
 
hapkikwan03

Boris Krivokapić, udarac nogom nazad u skoku iz okreta.
Kraljevska palata Ch'angdokkung, Seul, J. Koreja, 1994. g
.

 

 

Hapkikwan je sveobuhvatna borilačka veština

 

Hapkikwan (od korejskog: hap – harmonija, ki – unutrašnja snaga, energija, kwan - škola) je savremena, sveobuhvatna borilačka veština, koju je 1994. godine, nakon punih 20 godina staža u borilačkim veštinama osmislio prof. dr Boris Krivokapić. koji se borilačkim veštinama bavi od 1974. Jedan je od osnivača tekvondoa u SR Jugoslaviji u Srbiji i prvi koji je (1994) na ove prostore doneo hapkido.

 

 

Prof. dr Boris Krivokapić, 10. Dan Hapkikwan, 9. Dan Hapkido, Beograd 2018

 
Hapkikwan je nastao na bazi korejskog hapkidoa i to dve srodne škole:  Moo Lim Won Hapkido koji je prof. Krivokapić vežbao u Seulu (Južna Koreja) 1994. kod osnivača i prvog čoveka, velemajstora Čojia (GM Choi Sang Heum) i Hoshinkido Hapkido u kojem ima 9. Dan i predstavnik je za Balkan, pod osnivačem i predsednikom International Hoshinkido Hapkido Federation  velemajstorom Bobilom (GM Serge Baubil, 10. Dan). Obe škole proistekle su iz  Bum Moo Hapkidoa, koji je 1968. razvio Jun Sik Kim (GM Kim Yun Sik, 10. Dan) koji je jedаn od najčvršćih i najdirektnijih stilova hapkidoa.
 
Mada je u početku bio samo jedna od škola hapkidoa, hapkikwan se tokom vremena razvio i znatno promenio. U njega su ugrađeni kompatibilni elementi iz drugih borilačkih sistema i tehnike i pristupi iz borilačke tradicije slovenskih naroda, kao i koncepti, metode, taktike i tehnike koje na osnovu svog bogatog iskustva osmislio sam prof. Krivokapić.
 
Hapkikwan je uobličen tako da se vežbać za što kraće vreme nauči da se bori u svim situacijama, ali i da se razvije u snažnu ličnost. 
 
Nema favorizovanja nijedne vrste tehnika – podjednako se uče  oslobađanja od svih vrsta hvatova, udarci rukama i nogama, bacanja poluge, gušenja, privođenja itd. Program obuhvata  i razbijanje dasaka, borbu na tlu, borbu protiv više napadača, upotrebu 20-tak oružja, posebne vežbe disanja, učenje akupresurnih tačaka, meditaciju, osnove hiropraktike.
 
 
 

Premda ima i nekoliko vidova sparinga, hapkikwan nije borilački sport, već je borilačka veština. Vežbači treniraju ne zato da bi išli na takmičenja i osvajali medalje, već da bi ovladali efikasnom veštinom samoodbrane. 

hapkikwan02

28.Boris-gusi-Jogija

 

Gušenje (rukama) uz polugu
na laktu (nogama)

 

B. Krivokapić, Tanzanija 1995. g.

 

 

 

9.1                           sl7

Hapkikwanom se vrlo uspesno bave i devojke

sl10
sl10
sl10

 

 

Ko može da vežba hapkikwan?

 

Hapkikwan je pogodan za sve uzraste i oba pola. Donja uzrasna granica je oko 7 godina, a gornja ne postoji.
 
S obzirom na to da u hapkikwanu snaga nije najvažnija, već tehnika, brzina, prisebnost i dr., ne čudi što ga rado vežbaju i vrlo uspešno savladavaju devojke. 
 
sl10 sl10  sl10

 

Takmičenja


IIako takmičenja nisu primarni cilj, vežbači hapkikwana povremeno učestvuju na raznim sportskim nadmetanjima, u raznim disciplinama - u samoodbrani, borbama, razbijanju dasaka itd. To se doživljava kao jedna vrsta situacionog treninga tj. kao nešto što služi opštem napretku vežbača. 

sl2
sl1a

 

I borilačka veština, ali i antistres program, fitnes i druženje


 

Smisao vežbanja hapkikwana je sticanje sposobnosti da odbranimo sebe i drugoga.
 
Međutim, vežbanje doprinosi duhovnom razvoju, jačanju karaktera, izgradnji ličnosti... Trening je i sjajan fitnes i antistres program. U pitanju je i odličan oblik druženja, sticanja novih prijatelja.
 
 

 

 
 
DOBRODOŠLI STE DA BESLATNO I BEZ IKAKVIH OBAVEZA ODVEŽBATE SA NAMA 3 TRENINGA, na licu mesta dobijete sve odgovore i  procenite da li je to ono što Vam odgovara. Trenutno imamo smenu generacija tako da je ovo pravi momenat da nam se priključite

 

sl18

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2010 hapkikwan.
All Rights Reserved.

eXTReMe Tracker
Design By www.orbmarketing.com